Kaikki mitä olet halunnut tietää kollageenista

Noin kolmasosa kehosi proteiinista koostuu kollageenista. Mutta mikä se oikeastaan ​​on ja mikä tehtävä kollageenilla on ihossa ja kehossa?

Sisältö

1 Kollageenin rooli kehossa

2 Mistä kollageeni tulee?

3 Kollageeni ihossa

4 Voiko kollageenia saada voiteista?

5 Kollageeni ravintolisänä

Kollageeni on ihon, luiden, lihasten, jänteiden ja nivelsiteiden tärkein rakennuspalikka. Kollageenia löytyy myös muista kehon osista, kuten verisuonista, sarveiskalvosta ja hampaista.

Pehmeät pyöreät posket, jotka näet pienillä lapsilla, johtuvat hyvin paljon kollageenista, mutta 25 ikävuodesta lähtien tämän tärkeän proteiinin tuotanto alkaa laskea.

Voit tarkastella kollageenia ”liimana”, joka sitoo suurimman osan kehon rakenteesta yhteen. Kollageeni tulee kreikkalaisesta sanasta ”kólla”, joka tarkoittaa liimaa.

Lue myös: Kuinka antaa ihollesi kaunis hehku

Kollageenin rooli kehossa

Kollageenia on kaikkiaan 28 tyyppiä. Jaamme ne neljään pääluokkaan riippuen niiden roolista ​​kehossa.

  • Tyyppi 1: Tämä tyyppi muodostaa 90% kehon kollageenista ja koostuu tiiviisti pakatuista kuiduista. Nämä tarjoavat rakenteen iholle, luille, jänteille, rustolle, sidekudokselle ja hampaille.
  • Tyyppi 2: Tämä kollageenimuoto koostuu löysemmistä kuiduista ja löytyy elastisesta rustosta, joka on rustotyyppi, joka toimii nivelten iskunvaimentimena.
  • Tyyppi 3: Tämä kollageenimuoto tarjoaa rakenteen lihaksille, sisäelimille ja valtimoille.
  • Tyyppi 4: Tämän tyyppinen kollageeni löytyy ihokerroksista.

Vanhetessasi kehosi tuottaa paitsi vähemmän kollageenia, myös heikentää sen laatua. Näet tämän yleensä ensin ihollasi, koska se muuttuu veltostuneemmaksi ja kuivemmaksi. Voit myös huomata, että nivelesi heikentyvät ikääntymisen myötä.

Mistä kollageeni tulee?

Keho tuottaa kollageenia luonnollisesti hajottamalla proteiinia aminohapoiksi, jotka ovat kehon rakennuspalikoita.

Kaikki kollageenituotanto alkaa prokollageenina, kollageenin esiasteena. Kehosi tuottaa prokollageenia yhdistämällä kaksi aminohappoa glysiinin ja proliinin. Tämä prosessi on täysin riippuvainen C-vitamiinista. C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista, mikä on tärkeää ihon normaalille toiminnalle.

Voit auttaa kehoasi tuottamaan tätä tärkeää proteiinia tarjoamalla runsaasti tiettyjä elintarvikkeita:

  • Kana, naudanliha, munat, maitotuotteet, palkokasvit, pähkinät ja täysjyvätuotteet ovat hyviä aminohappojen lähteitä.
  • Runsaasti hedelmiä ja vihanneksia sisältävä ruokavalio antaa sinulle myös antioksidantteja, jotka suojaavat kehoa oksidatiiviselta stressiltä, ​​joka voi hajottaa kollageenia.

Lisäksi on syytä huomioida, mitkä tekijät voivat estää tuotantoa:

  • Auringolle altistuminen: UV-säteet voivat vähentää kollageenin tuotantoa.
  • Tupakointi vähentää kollageenin tuotantoa, voi heikentää haavojen paranemista ja johtaa ryppyihin.
  • Huono ruokavalio: Liika sokeri ja puhdistetut hiilihydraatit voivat häiritä kollageenin kykyä korjata itseään.

C-vitamiinia löytyy muun muassa sitrushedelmistä, paprikoista ja vadelmista. Munanvalkuaiset, vehnänalkio, maitotuotteet, kaali, parsa ja sienet ovat hyviä proliinin lähteitä.

Lisäksi glysiiniä löytyy sianlihasta, kanannahasta ja gelatiinista sekä erilaisista proteiinipitoisista elintarvikkeista.

Alt du må vite om kollagen
Kuvassa näkyy, kuinka kollageenitaso putoaa 55 ikävuotta lähestyessä

Kollageeni ihossa 

Kollageeni auttaa muodostamaan fibroblasteiksi kutsuttujen solujen verkoston ihon keskikerroksessa, jota kutsutaan dermikseksi.

Sillä on myös aktiivinen rooli kuolleiden ihosolujen korvaamisessa ja palauttamisessa. Koska keho tuottaa vähemmän kollageenia iän myötä, myös ihon kimmoisuus vähenee.

Siten ihoon muodostuu ryppyjä ja muualla kehossa nivelrusto heikkenee.

Naiset kokevat dramaattisen kollageenituotannon vähenemisen vaihdevuosien jälkeen.

Voiko kollageenia saada voiteista?

Monet voiteet sisältävät kollageenia ja väitetään, että ne voivat elvyttää ihoa lisäämällä kollageenipitoisuutta kehossa.

Tämä on kuitenkin epätodennäköistä, koska kollageenimolekyylit ovat liian suuria imeytymään ihon läpi. Ainoa hyöty johtuu todennäköisesti voiteen kosteusvaikutuksesta. Voiteet eivät kuitenkaan voi suoraan lisätä kollageenin tuotantoa.

Kollageenilisä iholle

Voit kuitenkin saada kollageenia ravintolisän avulla. GreatSkin on tuote, joka sisältää jopa 1000 mg kollageenia!

GreatSkin sisältää myös C-vitamiinia, joka on hyvin tärkeää normaalille kollageenin muodostumiselle. Tuotteen sisältämällä hyaluronihapolla on tärkeä tehtävä sitoa vettä kollageeniin ja antaa iholle runsaasti kosteutta. Kaksi kauneusvitamiinia, biotiini (B7) ja riboflaviini (B2), ovat erityisen tärkeitä normaalin ja terveen ihon ylläpitämiseksi.

Kokeile GreatSkinin 60 päivää

50% alennuksella – vain 17,25

Kirjoita puhelinnumerosi

Sinut ohjataan tilauslomakkeeseen, joka on esitäytetty puhelinnumeroosi liitetyillä tiedoilla ja josta voit lukea lisää tilauksesta ja tilausehdoista ennen tilaamista. Et tilaa vielä mitään.